Nu este nimic mai minunat în viață decât privirea cu uimire a bebelușilor care încep să învețe și să exploreze lumea în care trăiesc. Cu bucurie și emoție inocentă, noutatea pe care o experimentează permite o conexiune profundă în interiorul lor si cu mediul inconjurator.
Sistemul senzorial este sistemul principal care pune bazele creșterii centrelor cerebrale superioare. Suntem familiarizați cu cele cinci simțuri de bază: atingerea, gustul, vederea, auzul și mirosul. Prin aceste căi de bază, bebelușii creează conexiuni neurologice și percepția vieții în afara pântecului.
Două sisteme senzoriale la fel de importante, care nu sunt cunoscute în mod obișnuit, încep să devina dominante atunci cand bebelușii încep să coordoneze mișcările și să aibă interacțiuni mai mari cu lumea. Aceste două sisteme sunt cunoscute sub numele de sistemul proprioceptiv și sistemul vestibular.
Propriocepția este capacitatea de a percepe mișcarea și poziția corpului nostru în spațiu și este generată de receptorii localizați în articulații, in țesutul conjunctiv și in mușchi. Când sunt activate de presiune și mișcare, proprioceptorii trimit semnalizare directă creierului spunându-i cum este orientat corpul.
Sistemul vestibular creeaza echilibru și coordonare cand apar modificări în centrul de greutate, postură și atunci cand se deplaseaza poziția capului. Pe măsură ce bebelușii capătă conștientizare prin cele cinci simțuri primare, încep să genereze mișcări deliberate și învață treptat să își țină capul, să se rostogolească, să se așeze, să se târască și, în cele din urmă, încep să meargă.
Încurajarea activităților plăcute care stimulează simțurile de bază este, desigur, importantă, cu toate acestea, este posibil sa subestimam valoarea sustinerii activităților proprioceptive și vestibulare. Unul dintre cele mai simple moduri de a motiva dezvoltarea propriocceptivă și vestibulară este de a lăsa bebelușii desculți cât mai mult!
Picioarele sunt una din zonele cele mai bogate senzoriale ale corpului uman.Talpile picioarelor sunt extrem de sensibile la atingere și există concentrații mari de proprioceptori în articulațiile și in mușchii picioarelor. De fapt, doar picioarele au la fel de mulți proprioceptori ca întreaga coloană vertebrală!
Cu toate acestea trăim într-o cultură în care norma este purtarea pantofilor în cea mai mare parte a zilei și astfel inhibăm stabilirea unor căi și conexiuni neurologice puternice. Părinții pun adesea încălțăminte bebelușilor chiar înainte ca cei mici să înceapă să meargă, ceea ce le poate ține piciorusele restricționate de la mișcarea și explorarea normală.Apoi, pe măsură ce bebelușii încep să meargă, ei sunt obișnuiți să aibă o mișcare limitată și o barieră între tălpile sensibile ale picioarelor și pământului. Mușchii și articulațiile picioarelor nu se pot adapta terenului suprafeței pe care merg daca proprioceptorii nu sunt stimulați optim, iar intrarea vestibulară este inhibată.
Atunci când un copil este lăsat desculț, căile tactile simt suprafața pământului, proprioceptorii răspund la presiune, iar terenul creează dezechilibre ușoare care creează rezistență neuromusculară, orientare spațială, echilibru și coordonare.
Este evident că atunci când piticii nostri se joacă în medii reci sau dure, dorim să ii protejăm și să ii tinem in siguranță. Cand putem, cu îndrumare, și cu un petic moale de iarbă sau frunze umede, trebuie sa încurajăm bebelușii să descopere cât de grozav este sa topai in picioarele goale! Drept urmare, le veți crea o baza excelentă pentru dezvoltarea centrelor superioare ale creierului ce sunt responsabile de controlul emoțional, rezolvarea problemelor, limbaj, abilități sociale și autoasigurare.
Un alt beneficiu de a ține bebelușii desculți este încurajarea prezenței și a awarenessului. Pe măsură ce bebelușiii isi simt talpile, se mișcă și se echilibrează pe suprafața pe care o explorează, alte informațiile trimise creierului sunt liniștite, amutite. Acest lucru creează concentrarea și conștientizarea mersului și a mișcării prin spațiu; bebelușii se adaptează mai mult în împrejurimile lor.
Acesta este un mesaj important și pentru adulți! Nu este niciodată prea târziu să încurajăm sistemele proprioceptive și vestibulare din propriile corpuri, în timp ce continuăm să creștem noi conexiuni neuronale, chiar pe măsură ce îmbătrânim. Adesea, sistemele proprioceptive și vestibulare devin inhibate ca adulți. Ne pierdem echilibrul și ne concentrăm în corpurile și viețile noastre și, ca urmare, putem pierde conexiuni profunde cu mediul nostru, cu noi înșine și cu ceilalți oameni.
Când a fost ultima dată când ți-ai scos pantofii și ai mers desculț în namol, iarbă sau o baltă de apă? Încurajează-te si tu si copiii tăi să explorezi, să te joci, să fii liber să lași lumea să-ți gâdile simțurile! Nu numai că este uimitor să te conectezi intim cu pământul de sub picioarele tale, dar mersul desculț te poate intoarce înapoi la propria copilărie, unde poți reexperimenta lumea ca un loc nou și plin de emoții … la fel cum fac bebelușii!