Cand incep sa caut gradinita

Prietenele alea panicate iti vor spune sa cauti cam cu un an, doi inainte 🙂 Eventual cand e bebe in burtica. Cand vei incepe sa telefonezi la gradinite pentru intrebari si programari pentru vizionare vei observa ca unele gradinite iti vor spune ca sunt aproape pline. Mai au un loc sau doua, trebuie sa vada… Iar tu te vei speria (Aoleu ce ma fac, va trebuie sa ma duc la servici!?) si va incepe anxietatea. In stilul siturilor de booking care anunta ca mai e doar o camera si inca 5 persoane se uita la ea! Rezerv-o acum! Realitatea este ca sunt multe gradinite ok si sigur vei gasi ceva pe plac fara sa te stresezi si fara sa te panichezi. Trebuie doar sa incepi, sa vizionezi si sa nu te multumesti cu mai putin pentru copilul tau. Recunosc, este un proces destul de stresant si pentru asta am venit in ajutorul tau.

Top gradinite particulare

Poti incepe cautarea online. Pentru inceput doar in Bucuresti si Cluj, in siteul nostru, poti face o lista de gradinite aproape de locatia dorita. Filtrezi in functiile de doleantele tale. Apoi pornesti la drum. Spre exemplu, daca este important pentru tine ca piciul tau sa invete germana de la 2 ani, avem un filtru pentru asta!

Vizita gradinitei

In cazul in care ai decis ca nu vrei sa duci copilul la cresa sau la gradinita de stat atunci ai urmatoarea dilema: cum alegem gradinita buna? Pentru inceput eu am sunat la mai multe gradinite ca sa intreb daca au locuri libere pentru grupa care ma interesa. Am facut programari pentru vizionari. Vizita este deosebit de importanta pentru ca asa iti poti da seama cat faci pe drum, cum se poarta directoarea si educatoarele. Cred ca este bine sa iti aduci copilul cu tine in vizita ca sa vezi cum se poarta personalul cu el si cum ii place lui acolo. Este un mic preview al unei zile la gradinita si sentimentul pe care ti-l lasa vizita este important.
Cel mai bun sfat este sa urmezi pasii de mai jos dar la final ghideaza-te dupa instinct. Nu iti fie rusine sa pui orice intrebare te macina. Spune-le ca le vei pune o serie de intrebari standard. Ar trebui sa inteleaga si sa fie obisnuiti cu asta. Urmareste reactia pe care o au cand le pui intrebari incomode. Uneori directoarele intra in defensiva si asta ar trebui sa iti dea de gandit.

Locatia. Locatia. Locatia.

Ar trebui sa fie primul criteriu in alegerea unei gradinite din mai multe motive. Daca alegi o gradinita aproape de casa sau aproape de serviciul unuia dintre parinti sau aproape de bunici de exemplu nu stai in trafic prin urmare pierzi mai putin timp. Este important si pentru sanatate sa stati mai putin in poluare. Acum ca prichindelul va avea si el „serviciul” lui trebuie sa te gandesti cum va fi sa te trezesti la o ora fixa si sa pornesti cu el spre gradi. Probabil un drum de 45 de minute in claxoane nervoase pe burta goala (deobicei micul dejun se serveste la gradi) nu ii va face bine nici lui nici tie.
Daca veti merge pe jos sau cu carutul, gandeste-te cand este iarna si sunt sub 0 grade si trebuie sa porniti la ora 8 de acasa. O gradinita aproape de casa te ajuta si in cazul in care vrei sa angajezi o bona sau sa ii rogi pe bunici sa il ia dupa gradinita si sa il aduca acasa.

Costuri + optionale

Nu este nevoie sa mentionez de ce este important costul lunar.
Taxa de inscriere este de 200-500 lei sau uneori pana la jumatatea din taxa lunara. Aceasta taxa iti asigura locul si in functie de politica gradinitei uneori este doar atat, o taxa de inscriere. La unele gradinite insa taxa este scazuta din prima suma lunara sau este folosita pentru rechizite.
La ce mai trebuie sa fii atent este daca exista si alte costuri suplimentare pentru iesiri la teatru, muzee, excursii, ferma animalelor.
Rechizitele, scutecele, periuta de dinti, pasta de dinti etc. sunt uneori oprite din taxa de inscriere iar uneori sunt inscrise in taxa lunara.
In cazul in care absentati din motive medicale, de obicei de la o saptamana in sus se pot scuti costurile pentru mancare. Daca se anunta dinainte ca lipseste urmatoarea saptamana atunci nu se vor  plati mesele pentru urmatoarele 5 zile. Cuantumul meselor zilnice este stabilit initial prin contract (5-20 lei/zi).
As mai incerca sa aflu cat se plateste in situatiile exceptionale in care gradinita este inchisa. La momentul scrierii acestui articol stim ca noul coronavirus ar putea fi aici cu noi pentru o perioada foarte indelungata, se poate intoarce in mai multe valuri sau chiar sezonier. Prin urmare nu este exclus ca gradinitele sa mai fie inchise si pe viitor. Cat se plateste atunci pentru rezervarea locului? Cate luni se asteapta sa platesti ca sa iti pastrezi locul?

Avizata sau acreditata

Verifica aici (https://www.siiir.edu.ro/carto/) daca gradinita este avizata/acreditata. Intreaba de asemenea daca au aviz sanitar.

Oferta educationala

Intereseaza-te ce activitati au, ce materiale folosesc. cat li se impune ce sa faca, cat au posibilitatea sa se joace liber sau sa aleaga ce lucreaza. Tot aici te poti interesa daca au TV / le pun desene animate. Ai fi socat sa afli cati considera televizorul un mod de a oferi educatie.
In prezent exista gradinite particulare cu curriculum britanic, gradinite montessori, waldorf, cu metodologie nemteasca etc. Exista diverse programe educationale precum Kikus, fasTracKids, EYFS. Exista gradinite cu predarea exclusiva intr-o limba straina sau cele cu predarea in romana care au cursuri extra de limbi straine. Daca esti interesata de activitati extra in mod special, afla ca ai si aici de unde alege: pictura, teatru si actorie, spectacole, arta si craft, aikido, karate, inot, dans, balet, sah, zumba, activitati sportive, tenis, dresaj canin, dezvoltare personala, excursii si tabere, dezvoltare abilitati practice si casnice. Uneori aceste activitati sunt incluse in programul zilnic dar uneori e posibil sa fie platite separat.

Cadre didactice

Cu toate ca pregatirea si experienta educatoarei este importanta, pentru copii conteaza mult mai mult personalitatea educatoarei sau a educatorului. Daca exista chimie, daca persoana este blanda, asta nu iti poti da seama „de pe hartie”. Cercetarile arata ca metoda persoanei cheie (Key Person Approach) este cel mai eficient mod de a ne asigura ca cei mici isi vor dezvolta o relatie cu un adult important din cadrul cresei. Persoana cheie va fi educatorul care va fi punctul principal de contact dintre cresa si familie, care va ajuta copilul sa se acomodeze, care va scrie un raport lunar cu detalii despre progresul copilului si care va strange informatii cu privire la dezvoltarea copilului la gradinita.
Intereseaza-te la acest punct si de fluxul cadrelor didactice. Daca sunt nemultumite de locul de munca si pleaca repede este destul de greu pentru cei mici sa se re-acomodeze cu o alta persoana. Poti cerceta putin si vezi daca angajeaza educatoare sau daca angajeaza ingrijitoare.

Cati copii sunt in grupa?

Fa-ti o idee daca va fi un loc aglomerat si daca educatoarele ii vor putea acorda atentia necesara copilului tau. Un copil proaspat inscris, obisnuit cu foarte multa afectivitate acasa ar putea suferi daca imparte atentia educatoarei cu inca 15 de copii. Trebuie sa intrebi si cati copii urmeaza sa mai primeasca si in ce ritm.
De asemenea, e important sa stii cate educatoare si ingrijitoare sunt in grupa lui. In situatia in care un copil trebuie schimbat de scutec cine ii supravegheaza pe ceilalti copii. Cum sunt spalati toti copiii pe maini inainte de masa?
In contextul pandemiei cu noul coronavirus aglomeratia nu este ok. Gradinitele trebuie sa ia masuri sa reduca numarul copiilor dintr-o grupa.

Acomodarea

Nu stiu daca exista o metoda buna si una care nu este buna. Cred ca depinde de parinti si de copii si gasirea gradinitei care sa acomodeze nevoile voastre.
La acomodarea treptata, parintele sta la inceput undeva pe hol si il lasa pe copil sa se acomodeze cu mediul. Acesta stie ca oricand ar putea sa se intoarca la parinte daca i se face frica. Incet, incet copilul se obisnuieste cu educatoarele, cu spatiul, cu ceilalti copii si ii este mai usor sa stea fara parinti. Locul devine safe.
Unele gradinite nu recomanda acomodarea treptata pentru ca ii poate afecta pe copiii deja inscrisi care pot sa devina emotionali cand vad ca alti copii au parintii alaturi dar ei nu. Bineinteles, peste cateva luni si copilul tau poate fi in aceeasi situatie atunci cand se integreaza un copil nou.

Modalitatile de disciplinare si recompensare

Exista un sistem de pedepse / recompense? In functie de preferintele parintelui acesta poate fi un lucru bun sau rau. Ce metode de educatie se folosesc si cum se aplica acestea? (bulina; time-out). Cum se procedeaza daca tipa, arunca jucariile, se tavaleste pe jos, etc. Ar fi bine de aflat in avans cum gestioneaza conflictele, cum procedeaza in situatiile incordate si cum se poarta cu cei mai nazdravani. Ce ce fac daca plange mai mult de 15 min fara oprire?
Atitudinea educatoarei fata de copiii trebuie sa fie blanda, calma si respectuoasa cu copiii. Personal, mi s-a intamplat sa pun intrebarile de mai sus la o vizionare si sa mi se raspunda pe ton „Da noi pentru ce suntem aici?”…

Cum arata o zi la gradinita? Care este programul?

Inainte de a alege o gradinita sau o cresa pentru cel mic, trebuie sa te gandesti la nevoile sale, la tipul de program de care va avea nevoie (va fi important să iti sincronizezi programul personal cu cel al copilului tau) si de ce tip de educatie vrei sa il influenteze pe cel mic.

Exemplul unei zile
08.00-09.00 primirea copiilor
9.00-9.30 micul dejun
9.30-10.30 activitati educative conform curriculum
10.30-10.45 gustare de fructe
10.45-12.00 activitati optionale si experimentale: muzica, desen, pictura, modelaj
12.00-12.30 masa de pranz
12.45-15.00 somn
15.30-17.00 activitati optionale de educatie fizica si miscare
17.00-17.15 gustarea de dupa-amiaza
17.30-18.30 joaca afara
18.30 – 19:00 incheierea programului / preluarea copiilor.

Masa

Aici uneori devine complicat. Din fericire in zilele noastre gradinitele moderne respecta restrictiile alimentare si intolerantele si alergiile copiilor. Nu este o regula insa. Poti afla daca au bucatarie proprie sau regim de catering si care este disponibilitatea lor in a personaliza meniul pentru nevoile copilului tau.
Poti sa te interesezi daca gradinita are bucatarie proprie sau catering. Cel mai ok este sa ceri meniul pe o saptamana sau chiar pe o luna si sa vezi daca esti de acord cu ce mananca piticii. Uita-te cu atentie dupa dulciuri, sucuri, mezeluri, varietatea alimentelor.

Asistenta medicala

Am tot auzit ca atunci cand copiii intra in colectivitate racesc des si stau foarte mult pe acasa. Pe langa faptul ca ei se chinuie si noi ne chinuim cu ei acasa. Ne luam zile libere de la birou si platim si gradinita. In situatia asta ar fi bine ca gradinita sa aiba un medic sau macar o asistenta care sa vina zilnic la triere. Adica dimineata, la primire copiii sa fie verificati daca prezinta semne de boala.
Incepand cu 2020, pentru ca COVID-ul a creat o situatie deosebit de sensibila, prezenta unui cadru medical in gradinite mi se pare deosebit de importanta. Inainte se accepta o tuse usoara, un muc etc. Dar acum cred ca devenit foarte important de inteles din partea parintilor sa isi tina micutii acasa daca sunt bolnavi.
Poti adresa si intrebarea daca personalul are analize medicale la zi. Nu trebuie sa iti fie rusine, este pentru copilul tau.

Curatenie si igiena

Poti observa la vizita daca lumea intra incaltata. Este important ca toata lumea sa se descalte, inclusiv musafirii. Copiilor le place sa stea pe jos, pun manutele mult pe jos si doar asa putem pastra cat de cat curatenia in salile de clasa. Ce au pe jos? Covoarele sunt greu de igienizat. Gresia este rece. Probabil optiunea cea mai ok este parchetul.
Au lichid dezinfectant la intrare? Ii incurajeaza pe copii sa se spele pe maini?

Varsta minima

De la ce varsta primesc prichindei. Majoritatea creselor de stat primesc copiii de la 1 an. La cresele particulare majoritatea ii primesc de la 1 an si 6 luni, insa difera. Acesta este primul lucru care vei fi intrebat la telefon: ce varsta are puiul?

Potty training sau scutece

Afla daca primesc copii care inca mai folosesc scutece. Trebuie sa aduci servetele umede si scutece de acasa sau iti furnizeaza ei? Poti intreba si care este metoda prin care ii invata sa faca la olita si de la ce varsta incep.

Siguranta

Printre cele mai importante aspecte este siguranta copilului tau. Copiii trebuie supravegheati in timpul mesei, cand se duc la baie, cand se joaca afara, cand dorm.
Este tot grija ta sa te asiguri ca gradinita este child-proofed. Urmareste cum sunt scarile (protejate, abrupte). Intereseaza-te cum sunt coborati 15 copii de la etaj la parter de catre o educatoare si o ingrijitoare. Unde sunt clasele pozitionate: copiii mici ar fi mai bine sa stea la parter iar cei mai mari la etaj. Pe drumul spre iesire arunca un ochi in curte dupa jucarii periculoase, lucrari de amenajare ne-finisate etc). Poarta de la intrare este incuiata sau pot iesi copiii in strada? Cine poate sa intre in gradinita? Ce personal auxiliar exista? Au paznic – poate nu este ceva must-have, dar este bine de stiut.
O alta intrebare pe care o poti adresa este daca personalului i s-a cerut cazierul la angajare.
Intreaba daca exista un sistem de supraveghere video daca asta este important pentru tine.
Camere de supraveghere sunt bune si nu sunt bune. Majoritatea parintilor vor sa isi vada copiii pentru ca le este dor de ei, mai ales daca s-au obisnuit sa ii aibe aproape dar asta ii impiedica sa se concentreze la activitatile lor zilnice si “ii tine” tot acolo incapabili sa se desparta de copil. Unii parinti vor sa urmareasca educatoarele sa vada daca se comporta ok cu copilul. Eu cred ca unul este bun dar doar cu circuit inchis. Poate fi urmarit doar in cazul in care se intampla ceva rau. Altfel educatoarele si ingrijitoarele se pot simti stresate ca le este urmarita orice miscare. Totodata nu stii niciodata la cine poate ajunge un link de acces, persoana care iti poate urmari copilul non-stop. Consider ca educatoarele abuzive pot fi depistate altfel, urmarind comportamentul copilului tau, vorbind cu el etc.

Iesitul afara

Cand ii scot si cand nu ii scot afara? Cat timp petrec afara? Cum arata curtea? Daca este cald ar putea muta activitatile zilnice afara. Cine sta cu ei afara?
Am fost surprinsa sa vizitez o gradinita care nu scotea copiii afara pe timpul iernii. Mi-au spus „Stiti cum e, unii parinti vor unii nu”. Nu am spus nimic dar in clipa aia pentru mine vizita se incheiase. La plecare am vazut spatiul unde ii scoteau care avea sub 4mp, gresie pe jos, mai degraba un fel de balcon suspendat si plin cu jucarii.
Eu sunt una din cele care isi scot copiii si pe vant si pe frig si pe ploaie. Macar de doua ori pe zi.

Somn

Observa la vizita sala de somn. La multe gradinite este aceeasi cu sala in care au activitatile. Intreaba atunci daca aerisesc locul, cum si cand pregatesc patuturile pentru nani. Afla cum ii adorm propriu zis pe copii (leganat pe picioare, lasat singur in patut, cantece pentru copii, in brate, citit). Daca puiul tau are un mod special de a adormi (ex. cu o paturica a lui si cu suzeta) afla daca este acceptat si daca il vor acomoda asa. Daca nu vrea sa doarma ce se intampla?
Afla ce hainute si cate schimburi trebuie sa ii aduci de acasa.

Zilele libere

Majoritatea gradinitelor sunt inchise in zilele libere nationale si cateva saptamani in luna august. De obicei restul zilelor din august sunt in regim special, de vara.

Scoala de vara

Vacantele sunt mult asteptate de catre voinici. Unele gradinite au scoala de vara, ca piticii sa simta ca este vacanta. Activitatile de vara cuprind cursuri şi cluburi interactive, bazate pe învatarea prin actiune directa, prin joaca, ce contribuie la dezvoltarea creativitatii, a motivatiei si a increderii in sine.
La scoala de vara, pe intreg parcursul verii copiii se distreaza si invata in acelasi timp. Activitate de baza este jocul si o serie de metode si de mijloace instructiv-educative.

Inscriere gradinita

Atunci cand te-ai decis, afla de ce documente ai nevoie pentru inscriere.